Veel klussen afgevinkt tijdens NL-doet

Tijdens NL-DOET was er ook bij ons weer een grote voorjaars-klussendag. Gelukkig was het, ondanks de voorspellingen, droog weer. Er is op deze dag flink wat werk verzet. Op de Makke Beer is de kombuis grondig schoon gemaakt, de slaapruimte van de staf, het vooronder, is wit geschilderd en voor de aggregaat is een onderstel gelast. Ook de steiger is schoon gespoten. Verder is er een nieuwe ruit in de keuken geplaatst, de vloer van de open haard is hersteld en onze voorraad hout is weer bijgevuld.

Alle actieve ouders, staf- en bestuursleden en andere vrijwilligers ontzettend bedankt voor de inzet. Onze klussenlijst is dankzij jullie weer een stuk korter. Het aantal ouders op deze dag viel wat tegen, maar er komen dit jaar nog twee klussendagen, dus er is ruimte voor een herkansing.

Dolfijnen bezoeken scheepvaartmuseum

Zaterdag 19 januari was het dan zover. De dolfijnen gingen naar Amsterdam!
Doordat ze in grote getalen scoutingloten hadden verkocht, was er de mogelijkheid om een bijzonder uitje te organiseren.
Daarom verzamelden de dolfijnen niet op de scouting, maar op station 's-Hertogenbosch.
Nadat er groepjes waren ingedeeld, eten en drinken was uitgedeeld, was het nog even wachten op de trein. Voor de een was het een eerste keer met de trein, anderen waren ervaren spoorweggebruikers. De trein werd al snel op zijn kop gezet, aanvankelijk bleven de dolfijnen nog wel op hun plaats zitten, maar al snel werd de trein afgestruind naar zaken die gefotografeerd dienden te worden.
Na een uurtje waren we op het station. Een wandeling (door de koude wind) naar het scheepvaartmuseum volgde. Daar viel als eerste natuurlijk het mooie nieuwe dak op.
Nadat alle tassen waren ingeleverd, kon het feest beginnen. De enthousiaste gids nam de dolfijnen mee naar een tentoonstelling over de haven van Amsterdam. Eerst werd een filmpje gekeken over de reis van een container en daarna moesten de dolfijnen op zoek naar de producten die allemaal in de haven te krijgen waren. Over elk product moest informatie worden opgezocht en onthouden en nadat alle dolfijnen alle producten gehad hadden, volgde er een quiz.
Deze werd glansrijk gewonnen door Ida, Sophie en Dirkje. Daarna mochten de dolfijnen kijken op het VOC schip, ze leerden hoe de bemanning sliep, at en naar de WC ging en wat een groot verschil dat was met de omstandigheden waarin de kapitein leefde. Zico werd verpleegd in het hoekje van de chirurgijn, maar kreeg geen zeemansgraf. Ten slotte maakten we nog een reis over de zee, met zeehelden van toen en nu.
Na geluncht te hebben onder het nieuwe dak met alle lichtjes, begon de reis terug naar huis. Wandelend langs het Nemo, kwamen we weer op het station aan.
Moe stapten de dolfijnen en de staf weer in de trein, nagenietend van een mooi uitstapje!

Klusdag Interpolis

Op een zaterdag afgelopen najaar hebben medewerkers van Interpolis Kredietverzekeringen (IKV) de handen uit de mouwen gestoken bij de Zeeverkennersgroep Sint Joris in 's-Hertogenbosch. Na een korte instructie van de gastheer van Sint Joris, Mari van de Veerdonk, is begonnen met het verhuizen van alle inboedel van het drijvend clubhuis de Atlantis naar wachtschip De Makke Beer III. Ook het terrein werd flink onder handen genomen. Zo werden de bomen gesnoeid, brandhout gezaagd en de wal verbreed.

Ronald van Erven van IKV: "Wat ons opviel is de gemoedelijke sfeer en de toewijding waarmee de jongens en meiden van de zeeverkenners niet alleen deelnemen aan de activiteiten, maar ook zelf hun steentje bijdragen aan het onderhoud van de boten en het terrein."

Na het schilderen van de keukenvloer in wachtschip De Makke Beer III en het afronden van de snoeiwerkzaamheden werd onder de deskundige leiding van 6 loodsen door de IKV-medewerkers een stukje gezeild op de Ertveldplas. Hoewel er niet veel wind te bekennen was, slaagden de loodsen er prima in de zeilboten in beweging te krijgen. Na een korte instructie van de zeeverkenners mochten de IKV-ers proberen de zeilboot te besturen. Voor sommige een unieke ervaring.

Ronald van Erven: "We hebben die dag een hoop werk verzet en kijken dan ook tevreden terug op deze zonnige dag en de leuke afsluiting waarmee de Zeeverkennersgroep Sint Joris ons verraste.

IKV en haar medewerkers vinden het belangrijk om met de vrijwilligersdag bij te dragen aan de maatschappij. Zo hebben zij in het verleden al gewerkt bij Villa Pardoes en Energy 4 all.