Theo van der Aa 50 jaar lid

Theo van der Aa is 50 jaar lid van Zeeverkennersgroep Sint Joris. Dat gaat niet onopgemerkt voorbij. Op zondag 13 december wordt zijn jubileum gevierd in ons clubhuis op de landtong van de Vikinghaven in Den Bosch. Huidige- en oud zeeverkenners zijn welkom om dit samen met hem te vieren.

Helpende hand
Theo van der Aa: “Als 16 jarige kwam ik voor het eerst in contact met Sint Joris via een zeilcursus die de groep had georganiseerd om de kas wat te spekken. De Loodsenstam was op dat moment de houten boot Pampus aan het opknappen en de motorvlet Makke Beer had motorproblemen. Hulp was welkom.

Het clubhuis had destijds alleen gasverlichting en een openhaard om het gebouw warm te houden. Via het Gemeentelijk Energiebedrijf, waar ik als opzichter werkte, kon ik een kabel krijgen voor de aanleg van elektriciteit. Deze werd afgetakt via een tussenmeter van de Vikinghaven. Een paar jaar later werd ik geïnstalleerd als stuurman en daarna als schipper. Die laatste rol heb ik uiteindelijk 12 jaar lang vervuld.”

Kampeerschip
“In het begin gingen we op kamp in tenten en werd er gekookt op een primus. Er ging zelfs een aalmoezenier mee die elke morgen een mis deed in een speciale kapeltent. Het kamperen aan de waterkant werd steeds moeilijker en daarom gingen we op zoek naar een groter kampeerschip. Samen met mede-lid Herman Versfeld reed ik heel Nederland rond.

We verkochten de motorvlet Makke Beer I aan de zeeverkenners in Zaltbommel. En uiteindelijk vonden we een binnenvaartschip in Geldrop dat altijd als zandschip in gebruik was geweest. We noemden haar de Makke Beer II. Samen met de vader van een van de zeeverkenners laste ik een ijzeren dek op het schip. En we bouwden voorzieningen in, zoals een keuken en toiletten.”

Zandzuigen
“In datzelfde jaar was de firma Bos en Kalis bezig om zand uit de Ertveldplas te zuigen voor de aanleg van de Zandzuigerstraat. Helaas zogen zij ook ons hele clubhuis en de botenloods met vletten en al de plas in. Gelukkig geen persoonlijke ongelukken. Met een noodgebouw en de Makke Beer II als onderkomen hebben we de groep in stand gehouden.

Samen met de voorzitter van de Vikinghaven Sjaak van Haren en Emile Monte van ons Stichtingsbestuur ging ik in overleg met Bos en Kalis. We kregen een vergoeding voor de bouw van een nieuw clubhuis welke op het einde van de landtong werd gebouwd.”

Ere-lid
“Na een aantal jaren hebben we ook de Makke Beer II verkocht. Opnieuw ging ik samen met Herman Versfeld op pad. Dit keer kochten we de huidige Makke Beer III in Groningen. Samen met Nico Pels en Willem Hendriks richtten we de Admiraliteit ,,Neerlands Midden,, op. Ik was afgevaardigde in de landelijke raad en ben een aantal jaren speladviseur van het district ‘sHertogenbosch geweest. Daarnaast heb ik een aantal Nawaka`s en de Jamboree in Dronten mee georganiseerd.

Als dank voor mijn werk werd ik op 9 februari 1980 benoemd tot erelid door de staf en het bestuur. Na mijn schipperstijd ben ik toegetreden tot het stichtingsbestuur van de groep. Ik nam, na zijn overlijden, het penningmeesterschap van oprichter Jan Stumpel over.”

Toekomst
“De laatste jaren is er veel veranderd in de groep. Een goede ontwikkeling. Meisjes zijn nu ook welkom. Iets was ondenkbaar was toen ik voor het eerst bij de groep kwam. Nadat ik mijn vrouw Jose had leren kennen, heeft ook zij een aantal kampen meegedraaid. Samen met Barbara Versfeld verzorgde zij de boodschappen en hielpen ze de jeugdleden bij het koken. Zelfs onze kinderen gingen mee op kamp.

De taak van het huidige stichtingsbestuur is het voortbestaan van Sint Joris te waarborgen. Dit gebeurt door het beheren van de eigendommen, zoals de opstallen en het varend materiaal, en een fonds ten behoeve van calamiteiten en nieuwe aanschaf. Het stichtingsbestuur doet aanvragen voor gemeentelijke subsidies, zoekt naar sponsoren en begeleidt de financiën bij verbouwingen en grote projecten.”

Voldoening
“Nu de groep goed draait met zo’n 70 leden vind ik dat het tijd is voor een jonger iemand om mijn taak als penningmeester over te nemen. We zijn zoekende. Voor mij is het in ieder geval een geweldige hobby waar ik met veel voldoening op kan terug kijken.”

(Zie ook: Geschiedenis, Vrienden van)