vijf jaar 'onbeperkt te water

17 nov 2015

Precies vijf jaar geleden was de eerste aflevering van deze terugkerende activiteit. In de herfstvakantie van 2010 organiseerden staf- en jeugdleden van Zeeverkennersgroep Sint Joris voor het eerst een roei- en zeildag voor kinderen en jongeren met een beperking. Nu, oktober 2015, nam De la Salle, een jeugdhulpverlening organisatie, de uitnodiging aan en kwam met een groep jongeren die heel graag mee wilde gaan zeilen met de zeeverkenners. De boten (vletten) van Sint Joris gingen met hun gasten roeiend en zeilend de Ertveldplas op. Zij schreven onderstaande verhalen over hun belevenissen:

“Onze meiden hebben ontzettend genoten van de gezellige middag op het water. In eerste instantie vonden ze het erg spannend en het voelde dan ook als een overwinning om in de bootjes te stappen. De meiden lieten weten dat ze er heerlijk ontspannen van werden en waren na afloop lekker moe van alle indrukken. We kijken enthousiast terug op de gezellige middag.”

“We hebben het erg gezellig gehad. Het waren vriendelijke zeilinstructeurs. We mochten zelfs allemaal meehelpen sturen en het fok aanspannen. We waren een beetje bang dat de boot om zou kantelen wanneer hij heel schuin ging, maar de instructeurs hebben ons gerust gesteld. Zij zeiden dat de boot niet om kon gaan en hebben ons dit laten zien. We moesten allemaal aan één kant gaan hangen, zodat de boot zou kantelen. Hij viel hierbij niet om. Dit vonden wij allemaal erg grappig en zo zagen wij dat de boot niet om kon gaan. We hebben heerlijk gekletst en gelachen op de boot. Het was een ontspannen tochtje. Bedankt en hopelijk tot volgend jaar!”

“Vandaag zijn we wezen zeilen. Samen met twee zeilers en onze begeleiding gingen we het water op. Het was erg leuk dat we zelf mee mochten helpen. We moesten de zeilen strak houden zodat de wind er tegenaan kwam. Hierdoor gingen we vooruit. Ook was het grappig dat we elkaar stoere schippers namen gaven. Namen zoals Koos matroos en Kaat piraat. Na alle gezelligheid moesten we ook nog even de boot opruimen. Dit hoort er natuurlijk bij maar dit was niet zo leuk. Het was een erg leuke dag en gelukkig zijn we droog gebleven. Schip Ahoy,”

Onbeperkt te water
Zeeverkennersgroep Sint Joris heeft op uitnodiging van Mooi zo Goed zo op zich genomen roei- en zeildagen voor kinderen en jongeren met een fysieke, verstandelijke of sociale beperking te organiseren. In oktober 2010 is een eerste testmiddag succesvol verlopen. Sindsdien worden 2-3 keer per jaar deze speciale roei- en zeildagen gehouden.

De Zeeverkennersgroep Sint Joris wordt hierin gesteund door:
Mooi zo Goed zo
Stichting Bladt Charity